Skip to main content

Om man ska peka ut den del i världen där vi vi har flest evangelikala kristna, var tror du att det är? Det är faktiskt i den del av Indien som kallas Nagaland. Idag räknar man med att det är ungefär 90 procent kristna där.

Men före 1953 var kristna i minoritet här. Så började en serie av väckelser som har berört Nagalund under åren.

Hela skolor kom under kristet inflytande. Rockgrupper som hade namn som ”Blood and Thunder” och ”Blood Suckers” blev kristna och bytte stil till Gospel och fick nya namn som ”The living Gospel” och ”Jesus Christ Revolution”.

Väckelserna avtog och det blev ganska tuffa tider för de kristna i Nagaland.

1976 kom en våg av väckelse över Nagaland med mirakler, helanden och omvändelser. Det hade föregåtts av 6 års non-stop-bön i Nagalands baptistkyrkor + en 13 månaders böneperiod då de kristna ledarna började be och fasta för tillståndet i Nagaland.
I en av Baptistkyrkorna hade man hållit ut i bön 24 timmar om dygnet i ett års tid. Det som hände var som att uppleva Apostlagärningarna igen. En serie av mäktiga väckelsevågor uppstod. Brotten minskade dramatiskt. Från ett distrikt rapporterade en domare att han bara haft ett enda rättsfall på 6 månader. Vid ett tillfälle 1979 döptes över ett tusen personer från Yimchunger-stammen. Från denna väckelse kom beslutet från kyrkoledarna i Nagaland att sända ut missionärer. De gjorde ett avtal med Gud att sända ut 10000 missionärer för att ta evangeliet ut till alla nationer. Fram till 2006 hade de sänt ut cirka 8000 missionärer.

Under sommaren 2016 firade man ”40 days of revival” med återblick till väckelsen som började 1976.